Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersja leniwych dla początkujących kucharzy lub osób bardzo zapracowanych:) Wystarczy kilka składników i minimum pracy by przygotować pyszne "kluchy" na słodko:)
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 162974
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 254
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 59
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 162974
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 254
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 59
Składniki
Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. /oczywiście możemy przecisnąć przez praskę do ziemniaków czy zmielić ale to w końcu wersja dla leniwych:)/. Dodajemy mąkę pszenną i jajko.
Wszystko razem mieszamy widelcem a następnie wyrabiamy ręką do czasu aż składniki się połączą. Podsypując niewielką ilością mąki formujemy wałek. Kroimy ostrym nożem lekko z ukosa w plastry o grubości ok. 2 cm.
W garnku zagotowujemy wodę z szczyptą soli. Do wrzątku wkładamy po 3-4 leniwe, zagotowujemy, zmniejszamy ogień by woda tylko lekko "pyrkała". Leniwe gotujemy ok. 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch i wyjmujemy łyżką cedzakową. Zaraz po wyjęciu z garnka na kluskach kładziemy wiórki masła i posypujemy cukrem. Leniwe możemy ugotować wcześniej a tuż przed podaniem odsmażyć je na patelni na maśle klarowanym. Jeśli mamy trochę więcej czasu wiórki masła możemy zastąpić podsmażoną na maśle bułką tartą.