Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersja leniwych dla początkujących kucharzy lub osób bardzo zapracowanych:) Wystarczy kilka składników i minimum pracy by przygotować pyszne "kluchy" na słodko:)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 896
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 827
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 289
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 896
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 827
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 289
Składniki
Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. /oczywiście możemy przecisnąć przez praskę do ziemniaków czy zmielić ale to w końcu wersja dla leniwych:)/. Dodajemy mąkę pszenną i jajko.
Wszystko razem mieszamy widelcem a następnie wyrabiamy ręką do czasu aż składniki się połączą. Podsypując niewielką ilością mąki formujemy wałek. Kroimy ostrym nożem lekko z ukosa w plastry o grubości ok. 2 cm.
W garnku zagotowujemy wodę z szczyptą soli. Do wrzątku wkładamy po 3-4 leniwe, zagotowujemy, zmniejszamy ogień by woda tylko lekko "pyrkała". Leniwe gotujemy ok. 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch i wyjmujemy łyżką cedzakową. Zaraz po wyjęciu z garnka na kluskach kładziemy wiórki masła i posypujemy cukrem. Leniwe możemy ugotować wcześniej a tuż przed podaniem odsmażyć je na patelni na maśle klarowanym. Jeśli mamy trochę więcej czasu wiórki masła możemy zastąpić podsmażoną na maśle bułką tartą.