Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe gołąbki

Leniwe gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 325

Dodano:

Odsłon: 1314

Odskocznia od tradycyjnych gołąbków , coś nowego dla gości , zaskoczenie dla niedowiarków. Zapraszam w podróż.

Składniki

  • * 1 mała główka kapusty białej * 800 g mięsa mielonego wieprzowego * Duża garść bułki tartej *2 jajka * Łyżka suszonego
  • * Kostka rosołowa warzywna * 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu * Koncentrat pomidorowy
  • * Słodka śmietanka do zup i sosów * 1 Łyżka mąki pszennej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Leniwe gołąbki

Przygotowanie

  1. Kapustę siekamy , jak do bigosu . Połowę wkładamy do garnka z wodą( około 1 litr) oraz przyprawami : Ziele angielskie, kostka rosołowa , pieprz ziarnisty , liście laurowe . Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut . W większej misce wyrabiamy razem mięso mielone , jajka , połowę poszatkowanej kapusty , garść bułki tartej i majeranek . Dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem mielonym . Z wyrobionej masy formujemy kotlety , jak mielone . Dno naczynia żaroodpornego wykładamy podduszoną kapustą razem z wywarem .Na to układamy uformowane gołąbki . Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut na 200 stopni . W gorącej wodzie rozrabiamy około 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz około 4 łyżki słodkiej śmietanki .Zalewamy tym gołąbki po około 30 minutach pieczenia . Łyżkę mąki pszennej rozrabiamy w zimnej wodzie i zalewamy nasze danie .Trzeba albo dobrze potrząsać naczyniem aby się utworzył sos lub przemieszać delikatnie drewnianą łyżką . Smakujemy i jeżeli trzeba doprawiamy solą i piepzem . Wstawiamy do piekarnika na jeszcze 15 minut . Podajemy z ziemniakami lub zgrilowaną bułką z masłem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń