Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski jest prosty, a kluski przygotowane są z twarogu, mąki i jajek. Polecam
garnek, praska lub maszynka do mielenia, miska, stolnica, nóż,
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7662
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2814
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7662
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2814
Składniki
Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy obie mąki , jajka oraz sól do smaku. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy, formujemy z każdej porcji wałek, lekko spłaszczamy i pod skosem kroimy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową . Podajemy polane bułką tartą zrumienioną na masełku lub można oprószyć cukrem i polać gęstą śmietaną. Smacznego
Przygotowanie leniwych klusek.
Leniwe gotowe do podania.