Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne leniwe pierogi, takie jak robiła mama, z ziemniakami (ku mojemu zdziwieniu na Smakerze same bez ziemniaków).
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 10
Pychota. Polecam.
Odsłon: 233
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9594
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4569
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 10
Pychota. Polecam.
Odsłon: 233
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9594
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4569
Składniki
Utłuczone ziemniaki (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) zagniatamy z twarogiem i jajkiem, dodajemy stopniowo tyle mąki, by z kleistej masy uzyskać plastyczne ciasto, z którego da się uformować wałek o średnicy ok 4-5cm. Wykrawamy z niego odcinki równej grubości i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia (nie mieszamy!)
Wyłożone na talerz, polewamy zrumienioną na maśle bułka tartą i posypujemy cukrem. :) Smacznego!
Niektórzy wolą leniwce na słono, to już nie jest wersja tradycyjna, ale warto spróbować, np. z zupą pieczarkową, którą też znajdziecie w moich przepisach. Pozdrawiam!