Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne leniwe pierogi, takie jak robiła mama, z ziemniakami (ku mojemu zdziwieniu na Smakerze same bez ziemniaków).
Utłuczone ziemniaki (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) zagniatamy z twarogiem i jajkiem, dodajemy stopniowo tyle mąki, by z kleistej masy uzyskać plastyczne ciasto, z którego da się uformować wałek o średnicy ok 4-5cm. Wykrawamy z niego odcinki równej grubości i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia (nie mieszamy!)
Wyłożone na talerz, polewamy zrumienioną na maśle bułka tartą i posypujemy cukrem. :) Smacznego!
Niektórzy wolą leniwce na słono, to już nie jest wersja tradycyjna, ale warto spróbować, np. z zupą pieczarkową, którą też znajdziecie w moich przepisach. Pozdrawiam!
Kopytka czy leniwe? Ja zawsze wybierałem kopytka ale dziś wybierały dzieci i...
Odsłon: 20412
Ciekawy pomysł na prostą i smaczną potrawę
Odsłon: 20362
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11362
Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstw...
Odsłon: 123
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 565
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11362
Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstw...
Odsłon: 123
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 565
Składniki
Utłuczone ziemniaki (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) zagniatamy z twarogiem i jajkiem, dodajemy stopniowo tyle mąki, by z kleistej masy uzyskać plastyczne ciasto, z którego da się uformować wałek o średnicy ok 4-5cm. Wykrawamy z niego odcinki równej grubości i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia (nie mieszamy!)
Wyłożone na talerz, polewamy zrumienioną na maśle bułka tartą i posypujemy cukrem. :) Smacznego!
Niektórzy wolą leniwce na słono, to już nie jest wersja tradycyjna, ale warto spróbować, np. z zupą pieczarkową, którą też znajdziecie w moich przepisach. Pozdrawiam!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Matiasy z brokułami i ziemniakami
Dania główne
Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Dania główne
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Dania główne
Makaron w drobiowym sosie
Matiasy z brokułami i ziemniakami
Sezon na matiasy dobiega końca, świetna okazja, aby jeszcze raz nacieszyć się...
Odsłon: 13
Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Polecam bardzo smaczną kaczkę nadzianą pysznym farszem z różnych gatunków grz...
Odsłon: 72