Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe pierogi serowo - ziemniaczane

Leniwe pierogi  serowo - ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2105

Dodano:

Odsłon: 9595

Ciekawy pomysł na prostą i smaczną potrawę

Składniki

  • 750 g gotowanych ostudzonych ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • ok 180 g mąki pszennej
  • 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leniwe pierogi serowo - ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Możemy użyć też ziemniaków z dnia poprzedniego

    Ziemniaki i ser mielimy. Do miski z serem i ziemniakami dodajemy oba rodzaje mąki i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto. W miarę potrzeby dodajemy nieco więcej mąki

    Z ciasta odrywamy kawałki i toczymy z nich na stolnicy wałeczki, które rozpłaszczamy dłonią, a następnie pod kątem kroimy w romby

    Kluseczki wrzucamy na lekko osoloną, gotującą się wodę. Po wypłynięciu na wierzch czekamy, aż woda się ponownie zagotuje, a następnie gotujemy kluseczki jeszcze ok 15 sekund. Przy dłuższym gotowaniu rozpadną się

    Kluski odcedzamy i na talerzu polewamy je bułką tartą przysmażoną na maśle. Posypujemy cukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń