Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwe po mojemu, czyli smacznie i dietetycznie:) Bułki tartej z masłem brak, w zamian proponuję sosik cebulowo-serowy.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Cebulę drobno posiekałam, doprawioną solą i pieprzem dusiłam na patelni teflonowej na wodzie. Gdy zmiękła odczekałam aż woda odparuje i lekko ją zrumieniłam na patelni bez dodatku tłuszczu.
Mokre składniki na ciasto zmiksowałam, potem dodawałam suche składniki nadal wszystko razem miksując. Na oprószonym mąką blacie (użyłam odrobiny mąki pszennej razowej) rolowałam z ciasta wałki, spłaszczyłam je dłonią i pokroiłam na małe romby.
Do cebuli dodałam porwany na kawałki serek topiony i mleko 4%, doprawiłam wszystko solą i pieprzem. Sos podgrzewałam na małym ogniu do czasu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą i uzyska on odpowiednią konsystencję (oczywiście cały czas mieszając).
Do garnka z wrzącą osoloną wodą wrzuciłam wcześniej przygotowane kluski, odczekałam aż wypłyną i gotowałam jeszcze jakieś 30-60 sekund. Dwie porcje klusek dodałam do sosu, wszystko dokładnie wymieszałam, a na koniec posypałam świeżą natką pietruszki. Resztę klusek wykorzystam innego dnia z innym sosem. Smacznego leniwego:)