Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwiaty cukinii to prawdziwy sezonowy przysmak ale niestety, jeżeli samemu nie hoduje się cukinii w ogródku, to naprawdę trudno jest je kupić. Ja szczęściara nabyłam je na lokalnym bazarku, gdzie sprzedawca miał zarówno kwiaty męskie (tylko kwiaty na łodyżce) i żeńskie z zawiązkami młodych cukinii. Tarta z kwiatami cukinii i ziołowym twarożkiem świetnie smakuje i ładnie wygląda :)
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1010
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 45
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1359
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 523
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6256
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1010
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 45
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1359
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 523
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6256
Składniki
Masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieść ciasto.
Formę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu, przełożyć do przygotowanej formy, włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na schłodzone ciasto położyć pergamin i wysypać kulki ceramiczne do obciążenia (lub groch), piec przez 20 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze około 10 minut do lekkiego zrumienienia. Wyciągnąć z piekarnika, lekko ostudzić.
W misce wymieszać ziołowy twarożek, jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Masę przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kwiaty cukinii.
Tartę piec przez około 30 minut. Po upieczeniu posypać tartym parmezanem i świeżym oregano. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.