Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to idealny czas, aby czerpać przyjemność ze smaków i kolorów, które daje nam natura. Ta letnia zapiekanka na pierwszym miejscu stawia dojrzałe warzywa. Harmonijnie ułożone bakłażany, cukinie, pomidory, cebule przełożone miękką mozzarellą, skropione oliwą i posypane prowansalskimi ziołami zachwycają smakiem i wyglądem. Zapiekankę podawaj jako lekkie danie główne lub dodatek do grillowanych mięs. Pamiętaj, aby wybrać warzywa o podobnej średnicy, a danie będzie wyglądało najbardziej efektownie.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4070
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11159
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13391
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5162
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4070
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11159
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13391
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5162
Składniki
Bakłażana, cukinie, pomidory dokładnie umyj, po czym pokrój w plastry ostrym nożem lub mandoliną, aby zachować stałą grubość każdego warzywa. Mozzarellę pokrój w podobne plasterki, a cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
Okrągłe naczynie do zapiekania (ok. 22 cm) natłuść mieszanką masła lub oleju z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Naprzemiennie układaj plasterki bakłażana, cukinii, pomidora, cebuli i mozzarelli. Powtarzaj, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.
Zapiekankę skrop mieszaniną oliwy z oliwek z octem balsamicznym i sokiem z cytryny, doprawioną solą i czarnym pieprzem. Posyp zapiekankę suszonymi ziołami prowansalskimi i wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C na 45 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i złocistobrązowe.
Jeśli warzywa zbyt szybko się przypiekają, przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Przed podaniem odstaw zapiekankę na kilka minut, po czym serwuj. Letnia zapiekanka smakuje świetnie na gorąco, ciepło, a nawet jako zimna przekąska.