Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to idealny czas, aby czerpać przyjemność ze smaków i kolorów, które daje nam natura. Ta letnia zapiekanka na pierwszym miejscu stawia dojrzałe warzywa. Harmonijnie ułożone bakłażany, cukinie, pomidory, cebule przełożone miękką mozzarellą, skropione oliwą i posypane prowansalskimi ziołami zachwycają smakiem i wyglądem. Zapiekankę podawaj jako lekkie danie główne lub dodatek do grillowanych mięs. Pamiętaj, aby wybrać warzywa o podobnej średnicy, a danie będzie wyglądało najbardziej efektownie.
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4442
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21664
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4442
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21664
Składniki
Bakłażana, cukinie, pomidory dokładnie umyj, po czym pokrój w plastry ostrym nożem lub mandoliną, aby zachować stałą grubość każdego warzywa. Mozzarellę pokrój w podobne plasterki, a cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
Okrągłe naczynie do zapiekania (ok. 22 cm) natłuść mieszanką masła lub oleju z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Naprzemiennie układaj plasterki bakłażana, cukinii, pomidora, cebuli i mozzarelli. Powtarzaj, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.
Zapiekankę skrop mieszaniną oliwy z oliwek z octem balsamicznym i sokiem z cytryny, doprawioną solą i czarnym pieprzem. Posyp zapiekankę suszonymi ziołami prowansalskimi i wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C na 45 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i złocistobrązowe.
Jeśli warzywa zbyt szybko się przypiekają, przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Przed podaniem odstaw zapiekankę na kilka minut, po czym serwuj. Letnia zapiekanka smakuje świetnie na gorąco, ciepło, a nawet jako zimna przekąska.