Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczególnie latem, kiedy mamy duży wybór warzyw, możemy wyczarować z nich w kilka minut pyszne, lekkie danie. Jeśli są to warzywa z naszego ogródka, szczególnie docenimy ich smak. Z dość nietypowej konstelacji warzyw i owoców powstało danie, które stało się integralną częścią naszego jadłospisu. Bakłażany duszone w prowansalskich ziołach z dymką, marynowanymi pomidorami, serkiem śmietankowym lub parmezanem i czerwonymi porzeczkami. Porzeczki nie tylko dodają koloru, ale i słodko-kwaśną nutę, która podkreśla wytrawny smak warzyw.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 225
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 119
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 245
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2209
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 106
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 225
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 119
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 245
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2209
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 106
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 94
Składniki
Na wykonanie dania potrzebujemy ok.15 minut, nie liczac przygotowania. W tym wypadku musimy przygotowac 3 skladniki - jeden z nich - bulion warzywny mam zawsze pod reka. Jest bardzo prosty w wykonaniu, daje okazje do uzycia skrawków warzyw pozostalych z przygotowania innych dan, nie wspomne juz o tym, ze jest duzo zdrowszy od gotowych rosolków i duzo smaczniejszy. Zwykle przygotowuje spora ilosc bulionu, czesc przechowuje w butelkach do szybkiego wykorzystania, reszte zamrazam w odpowiednich porcjach. Drugim skladnikiem sa marynowane pomidory. Pomidory pokroic w kostke, wymieszac z oliwa z oliwek, odrobina czosnku, soli i cukru i odstawic na 30 minut. Trzecim skladnikiem sa porzeczki, które posypane odrobina cukru odstawiamy równiez na 30 minut.
Baklazany oczyscic i pokroic wzdluz w plastry o grubosci ok. 0,5 cm. Plastry smazymy z obu stron na oliwie z oliwek, doprawiamy sola, pieprzem, odrobina cukru i posypujemy suszonymi ziolami prowansalskimi. Gdy nabiora koloru dodajemy lyzke wazowa bulionu warzywnego. Baklazany powinny dusic sie w płynie a nie plywac w nim. Dusic pod przykryciem ok.10 minut, w razie potrzeby dolac troche bulionu.
Tuz przed podaniem podgrzac na patelni marynowane pomidory bez tluszczu. Dymke oczyscic i pokroic w krazki. Rozgrzac oliwe z oliwek na patelni i krótko podsmazyc krazki dymki dodajac bulke tarta, trochę soli i cukru. Plastry baklazana ulozyc na talerzu a na nich dymke i pomidory.Na wierzchu ulozyc male porcje serka smietankowego lub parmezanu.
Przed podaniem posypac plastry porzeczkami. Ich slodko-kwasny smak nadaje baklazanom owocowa nute.