Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, soczyste pałki z pysznym sosem - idealne na weekendowy obiad.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12575
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1425
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13636
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5741
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12575
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1425
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13636
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5741
Składniki
Olej, sok z limonki, miód, oregano, tymianek i posiekany czosnek mieszamy razem tworząc marynatę. Udka z kurczaka nacieramy solą i wkładamy do marynaty, mieszamy. Odstawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie mięso układamy w naczyniu do zapiekania (marynatę zostawiamy) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach przewracając mięso w połowie pieczenia. Pozostałą marynatę umieszczamy w rondlu, dodajemy 50 ml wody i zagotowujemy. Dodajemy kostkę warzywną i mieszamy do rozpuszczenia. Całość zaciągamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z resztą wody. Tak przygotowanym sosem polewamy upieczonego kurczaka.