Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne żeberka pieczone w rękawie z dużą ilością cebuli. Idealne na niedzielny obiad z rodziną!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Żeberka warto zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, aby nabrały jak najwięcej aromatu. Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Limonkę szorujemy, ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. Mieszamy sos sojowy, olej, cukier, ostry sos, skórkę i sok z limonki, przeciśnięty czosnek, majeranek, cynamon, imbir, pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso i cebulę. Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Przekładamy do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Rękaw nakłuwamy od góry. Pieczemy w 180 stopniach przez 80 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw od góry (uwaga, aby się nie oparzyć) i dopiekamy jeszcze 15 minut. Jeśli żeberka nie są jeszcze wystarczająco miękkie dopiekamy jeszcze 10 minut. Żeberka podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem, świetnie pasują do nich domowe buraczki.