Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne żeberka pieczone w rękawie z dużą ilością cebuli. Idealne na niedzielny obiad z rodziną!
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 547
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1957
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 143
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 211
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 547
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1957
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 143
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 211
Składniki
Żeberka warto zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, aby nabrały jak najwięcej aromatu. Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Limonkę szorujemy, ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. Mieszamy sos sojowy, olej, cukier, ostry sos, skórkę i sok z limonki, przeciśnięty czosnek, majeranek, cynamon, imbir, pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso i cebulę. Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Przekładamy do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Rękaw nakłuwamy od góry. Pieczemy w 180 stopniach przez 80 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw od góry (uwaga, aby się nie oparzyć) i dopiekamy jeszcze 15 minut. Jeśli żeberka nie są jeszcze wystarczająco miękkie dopiekamy jeszcze 10 minut. Żeberka podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem, świetnie pasują do nich domowe buraczki.