Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka rozpływająca się w ustach

Łopatka rozpływająca się w ustach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 8214

Ten przepis można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu. Drugi sposób, to najlepiej wszystkie przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza. Jak zostanie pieczeń, to można wykorzystać ją w ten sposób.

Składniki

  • 1, 2 kg łopatki wieprzowej
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki)
  • Pozostałe składniki do duszenia mięsa:
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 litr gorącego bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę.
    Wszystkie składniki zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy.
    Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie.
    Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.

    Studzimy. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Skrawki zostawiamy, jeszcze nam przydadzą się. Ważne żeby były 4 plastry.
    W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, kładziemy plastry, smażymy chwilę na jednej, jak i na drugiej stronie. Następnie zalewamy gorącym bulionem wołowym. Dodajemy liście i ziele, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około 3 godzin.
    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, delikatnie mieszamy i dusimy około 20 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń