Delikatny łosoś z zapieczony w cieście francuskim to danie, które z pewnością podbije twoje kubki smakowe. Przyprawy, które świetnie podkreślą smak ryby to sól i pierz, warto dodać również sok z cytryny. W przepisie znajdziesz także serek śmietankowy, szpinak i parmezan. Przepis pochodzi z 507. odcinka programu "Ewa gotuje".
Łosoś à la Wellington według Ewy Wachowicz
Składniki
- filet z łososia
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 200 g młodego szpinaku
- 1-2 łyżki serka śmietankowego, np Philadelphia
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
Do podania:
- sos koperkowy
Składniki
- filet z łososia
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 200 g młodego szpinaku
- 1-2 łyżki serka śmietankowego, np Philadelphia
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
Do podania:
- sos koperkowy

Etapy przygotowania
Rybę skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na patelni, na maśle. Gdy zacznie się złocić, należy dorzucić szpinak. Po chwili dodać serek śmietankowy oraz parmezan. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
Rybę ułożyć na cieście francuskim (umieszczonym na papierze do pieczenia). Na filecie rozłożyć szpinak. Zawinąć. Końcówki skleić i docisnąć widelcem. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Nożyczkami zrobić niewielkie nacięcia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (na papierze). Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Podawać z sosem koperkowym (zrobionym z jasnej zasmażki, śmietany i drobno posiekanej zieleniny).
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 671


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18673
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 671


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18673



Składniki
- filet z łososia
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 200 g młodego szpinaku
- 1-2 łyżki serka śmietankowego, np Philadelphia
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sos koperkowy
Rybę skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na patelni, na maśle. Gdy zacznie się złocić, należy dorzucić szpinak. Po chwili dodać serek śmietankowy oraz parmezan. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
Rybę ułożyć na cieście francuskim (umieszczonym na papierze do pieczenia). Na filecie rozłożyć szpinak. Zawinąć. Końcówki skleić i docisnąć widelcem. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Nożyczkami zrobić niewielkie nacięcia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (na papierze). Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Podawać z sosem koperkowym (zrobionym z jasnej zasmażki, śmietany i drobno posiekanej zieleniny).