Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatycznego i delikatnego łososia marynowanego w miodzie i czerwonym winie, podawanego ze słupkami warzywnymi skąpanymi w słodkim sosie sojowym. Całość dopełniają ziarna słonecznika i świeży szczypiorek.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5287
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1307
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5287
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1307
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę: Do miseczki dodajemy czerwone wino, płynny miód oraz sok z cytryny i mieszamy dokładnie wszystkie ciecze dla ich dobrego połączenia.
Łososia oczyszczamy z łusek i dzielimy na filety. Do naczynia wlewamy marynatę i układamy na niej filety (skórą do góry) - odstawiamy na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Marchewki i pietruszkę kroimy w słupki i podsmażamy je na oleju w woku (około 5 minut).
Następnie dodajemy do nich pokrojoną w słupki paprykę, słodki sos sojowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy wszystko razem, aż warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości. Na koniec dodajemy do nich ziarna słonecznika.
W czasie smażenia warzyw, na drugiej patelni na maśle smażymy zamarynowane filety z łososia (skórą do dołu). Filety oprószamy solą i pieprzem. Gdy skórka się przyrumieni odwracamy rybę na drugą stronę - dosłownie na chwilę.
Usmażonego łososia układamy na słupkach warzywnych ze słonecznikiem i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! :)