Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatycznego i delikatnego łososia marynowanego w miodzie i czerwonym winie, podawanego ze słupkami warzywnymi skąpanymi w słodkim sosie sojowym. Całość dopełniają ziarna słonecznika i świeży szczypiorek.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 919
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23029
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15444
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 919
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23029
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15444
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę: Do miseczki dodajemy czerwone wino, płynny miód oraz sok z cytryny i mieszamy dokładnie wszystkie ciecze dla ich dobrego połączenia.
Łososia oczyszczamy z łusek i dzielimy na filety. Do naczynia wlewamy marynatę i układamy na niej filety (skórą do góry) - odstawiamy na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Marchewki i pietruszkę kroimy w słupki i podsmażamy je na oleju w woku (około 5 minut).
Następnie dodajemy do nich pokrojoną w słupki paprykę, słodki sos sojowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy wszystko razem, aż warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości. Na koniec dodajemy do nich ziarna słonecznika.
W czasie smażenia warzyw, na drugiej patelni na maśle smażymy zamarynowane filety z łososia (skórą do dołu). Filety oprószamy solą i pieprzem. Gdy skórka się przyrumieni odwracamy rybę na drugą stronę - dosłownie na chwilę.
Usmażonego łososia układamy na słupkach warzywnych ze słonecznikiem i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! :)