Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony łosoś norweski w czosnku i cytrynie. Bogactwo smaków, aromatów, wartości odżywczych.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
-Płat łososiowy delikatnie myjemy, odsączamy z wody, możemy wytrzeć ręcznikiem papierowym. -Włączamy piekarnik na 200C, potrzebujemy go dobrze nagrzać - 10 min wystarczy.
-Łososia nacieramy tymiankiem, kardamonem i odrobiną soli morskiej
-Zmiażdżony ząbek czosnku układamy wzdłuż i wszerz ryby
-Łososia delikatnie nacieramy oliwą z oliwek (ok. łyżki stołowej). Robimy to dokładnie.
-Łososia układamy w sreberku. Uważajcie by nie rozlać oliwy. Skrapiamy wyciśniętym z plasterka cytryny sokiem, resztę układamy by ryba wchłonęła aromat.
-Zawijamy folię i zostawiamy na 5-10 minut, by aromaty i zapachy się przeszły.
-Łososia wstawiamy na górny, ale nie najwyższy poziom piekarnika. -Czekamy ok. 15-20min
-W międzyczasie smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę razem z pęczkiem i przygotowujemy pieczywo.
-Podajemy z ulubionym pieczywem (na zdjęciu pieczywo typu tortilla). -Dodajemy usmażoną cebulkę. -Smacznego!