Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś norweski w czosnku i cytrynie

Łosoś norweski w czosnku i cytrynie

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 499

Dodano:

Odsłon: 1140

Pieczony łosoś norweski w czosnku i cytrynie. Bogactwo smaków, aromatów, wartości odżywczych.

Składniki

  • -250-300g łososia norweskiego
  • -cytryna
  • -kardamon mielony
  • -tymianek
  • -pieprz
  • -jeden, zmielony ząbek czosnku
  • -łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • -szczypta soli morskiej
  • -cebula dymka
  • -ulubione pieczywo
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. -Płat łososiowy delikatnie myjemy, odsączamy z wody, możemy wytrzeć ręcznikiem papierowym.

    -Włączamy piekarnik na 200C, potrzebujemy go dobrze nagrzać - 10 min wystarczy.

  2. -Łososia nacieramy tymiankiem, kardamonem i odrobiną soli morskiej

  3. -Zmiażdżony ząbek czosnku układamy wzdłuż i wszerz ryby

  4. -Łososia delikatnie nacieramy oliwą z oliwek (ok. łyżki stołowej). Robimy to dokładnie.

  5. -Łososia układamy w sreberku. Uważajcie by nie rozlać oliwy. Skrapiamy wyciśniętym z plasterka cytryny sokiem, resztę układamy by ryba wchłonęła aromat.

  6. -Zawijamy folię i zostawiamy na 5-10 minut, by aromaty i zapachy się przeszły.

  7. -Łososia wstawiamy na górny, ale nie najwyższy poziom piekarnika.
    -Czekamy ok. 15-20min

  8. -W międzyczasie smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę razem z pęczkiem i przygotowujemy pieczywo.

  9. -Podajemy z ulubionym pieczywem (na zdjęciu pieczywo typu tortilla).
    -Dodajemy usmażoną cebulkę.
    -Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń