Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Widziałem, że bardzo spodobał się Wam pieczony dorsz w kruchym cieście, dlatego przygotowałem dla Was jeszcze smaczniejszą propozycję. Tym razem biedną rybką, którą złowił rybak będzie łosoś, który doskonale poleca się na post :) Zapiekany w kruchym, cieniutkim cieście sam rozpływa się w ustach :) Ps. Pozdrawiam rybaka :)
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2402
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 502
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 849
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2402
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 502
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 849
Składniki
Łososia nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie obmywamy liście szpinaku i przysmażamy na tłuszczu. W czasie smażenia przekładamy liście gotowe z dołu przekładamy na wierzch i gdy wszystkie będą gotowe, zestawiamy z ognia.
W międzyczasie bierzemy się za ziemniaczki. Obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy razem z oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia i przed włożeniem do piekarnika, posypujemy czerwoną papryką. Teraz czas przygotować ciasto. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Na środek każdego wykładamy szpinak, a na niego filet z łososia. Przykrywamy ciastem i zamykamy rybę w środku. Nacinamy z wierzchu ciasto i smarujemy glazurą. Wstawiamy do piekarnika wraz ziemniaczkami i pieczemy 15-20 minut w 200°C.
W międzyczasie przygotujemy sos holenderski. W miseczce ubijamy żółtka z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. W rondelku rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy do żółtek, cały czas ubijając, gdy sos nabierze konsystencji majonezu to sygnał, że jest gotowy. Wystawiamy łososia z piekarnia i przekładamy na talerz wraz ziemniaczkami, i sosem holenderskim. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Smacznego!