Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś po grecku

Łosoś po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 945 Ocena: 24935

Dodano:

Odsłon: 1696

Moja dzisiejsza wariacja na temat łososia :) Rybka skąpana w aromatycznej marynacie z dodatkiem czosnku staropolskiego i towarzystwie lekkich warzyw.

Składniki

  • filet z łososia
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 białe cebule
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • MARYNATA DO RYBY:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego)
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • grubo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy marynatę.

    Do miseczki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego), 1 łyżeczkę czosnku staropolskiego, 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu oraz doprawiamy do smaku solą.

    Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

  2. Łososia oczyszczamy, odcinamy skórę i dzielimy na porcje.

    Filety nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  3. Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  4. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.

  5. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte warzywa i chwilę smażymy. Podlewamy je delikatnie wodą, doprawiamy solą ziołowa, pieprzem i dusimy około 5 minut.

  6. Następnie smażymy łososia już bez dodatku tłuszczu* około 3 minuty z każdej strony.

    * do smażenia wystarczy pokrywająca go marynata

  7. Usmażonego łososia podajemy otulonego podduszonymi warzywami.

    Jako dodatek świetnie sprawdzi się pęczak jęczmienny.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń