Łosoś teriyaki to jeden z najbardziej popularnych sposobów na łososia. Skoro wszyscy go tak kochają to i ja postanowiłam się z nim zmierzyć. Dziś przygotowałam dla Was marynatę teriyaki z sosem sojowym, rybnym, miodem i imbirem… Istna podróż w samo serce Azji…
Łosoś teriyaki z makaronem ryżowym
Składniki
- Marynata:
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy)
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- Dodatki:
- makaron ryżowy
- łyżka oleju
- połowę papryczki chili
- cebulka dymka
- pół łyżeczki sezamu
Składniki
- Marynata:
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy)
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- Dodatki:
- makaron ryżowy
- łyżka oleju
- połowę papryczki chili
- cebulka dymka
- pół łyżeczki sezamu

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią filety i marynować około 3 godzin. W międzyczasie kawałki obracać. Smażyć łososia na rozgrzanej patelni grillowej skórą do dołu około 5 minut. Po tym czasie łososia obrócić i smażyć około 3 minut. Dłużej grillowany łosoś, będzie suchy i wiórowaty. Na koniec całość posypać sezamem. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną chili i dymkę (jej białą część). Następnie na patelnię wrzucić przygotowany makaron i lekko przesmażyć. Całość podlać 2 łyżkami marynaty z łososia. Na koniec posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem z dymki. Łososia podawać z przygotowanym makaronem i sałatką z roszponki skropionej oliwą i sokiem z limonki.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 355

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 443

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 841
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 355

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 443

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 841



Składniki
- Marynata:
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy)
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- Dodatki:
- makaron ryżowy
- łyżka oleju
- połowę papryczki chili
- cebulka dymka
- pół łyżeczki sezamu
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią filety i marynować około 3 godzin. W międzyczasie kawałki obracać. Smażyć łososia na rozgrzanej patelni grillowej skórą do dołu około 5 minut. Po tym czasie łososia obrócić i smażyć około 3 minut. Dłużej grillowany łosoś, będzie suchy i wiórowaty. Na koniec całość posypać sezamem. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną chili i dymkę (jej białą część). Następnie na patelnię wrzucić przygotowany makaron i lekko przesmażyć. Całość podlać 2 łyżkami marynaty z łososia. Na koniec posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem z dymki. Łososia podawać z przygotowanym makaronem i sałatką z roszponki skropionej oliwą i sokiem z limonki.
Jako "ryboholik" powiem tylko tyle: To jest pyszne :D