Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16492

Dodano:

Odsłon: 1292

Szybka, smaczna rybna potrawa z ciastem francuskim. Może być na co dzień i na święta.

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • świeży łosoć 250 g
  • 1 zielona papryka
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz czarny i cytrynowy
  • jajko do smarowania
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś w cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Wychodzą dwie porcje ryby w cieście.
    Paprykę z czosnkiem siekamy i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec dodajemy kawałki pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
    Łososia kroimy wzdłuż na 2 części, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
    Ciasto kroimy w dwa prostokąty u mnie 16 X 13 cm, tak żeby swobodnie owinąć łososia.
    Na środku wzdłuż dłuższego boku rozkładamy nadzienie, układamy łososia i zwijamy ciasto, odcinając jego nadmiar.

  2. Rybę przekładamy zwinięciem do dołu.
    Z reszty ciasta wycinamy kształt ryby.
    Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem , nakładamy rybkę i ją też smarujemy.
    Możemy zrobić nacięcia i włożyć ziarenko pieprzu w miejsce oczu.
    Ciasto pieczemy w 210 C około 25-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń