Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki

Przepis dnia 2016-03-02
Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 3162

Czy ryba musi być nudna? Nie koniecznie, gdy ją w odpowiedni sposób przyrządzimy :) Był dorsz i łosoś w kruchym cieście, a co powiecie na łososia w cieście naleśnikowym?

Składniki

  • 2 filety z łososia około 250 g
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • posiekany szczypiorek
  • szczypta czosnku granulowanego
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybę nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie zabieramy się za ciasto, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i również odstawiamy na bok. Do szklanki wlewamy sos sojowy, wodę i wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy razem i na koniec wsypujemy posiekany szczypiorek :)

  2. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ciastem naleśnikowym. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia ciasta z wierzchu. Podajemy z sosem teriyaki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń