Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki
Przepis dnia: 02-03-2016

Czy ryba musi być nudna? Nie koniecznie, gdy ją w odpowiedni sposób przyrządzimy :) Był dorsz i łosoś w kruchym cieście, a co powiecie na łososia w cieście naleśnikowym?
Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki
Składniki
- 2 filety z łososia około 250 g
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 szklanki wody
- 2,5 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka miodu
- posiekany szczypiorek
- szczypta czosnku granulowanego
Składniki
- 2 filety z łososia około 250 g
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 szklanki wody
- 2,5 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka miodu
- posiekany szczypiorek
- szczypta czosnku granulowanego

Etapy przygotowania
Rybę nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie zabieramy się za ciasto, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i również odstawiamy na bok. Do szklanki wlewamy sos sojowy, wodę i wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy razem i na koniec wsypujemy posiekany szczypiorek :)

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ciastem naleśnikowym. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia ciasta z wierzchu. Podajemy z sosem teriyaki. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33



Składniki
- 2 filety z łososia około 250 g
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 szklanki wody
- 2,5 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka miodu
- posiekany szczypiorek
- szczypta czosnku granulowanego
Rybę nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie zabieramy się za ciasto, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i również odstawiamy na bok. Do szklanki wlewamy sos sojowy, wodę i wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy razem i na koniec wsypujemy posiekany szczypiorek :)
Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ciastem naleśnikowym. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia ciasta z wierzchu. Podajemy z sosem teriyaki. Smacznego!