Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia amerykańska znana jest z łączenia kuchni świata i „ubieraniu” po swojemu. Tzw. kuchnia Fusion doskonale sprawdza się nie tylko w ambitnych restauracjach, również w domach. Daje nam to wielkie pole do popisu. Jednak podstawą jest, by nie przedobrzyć. Natłok smaków może zabić produkt, więc uważajmy z doborem przypraw. Dzisiaj proponujemy łososia w sosie orientalnym, na bazie soku ze świeżych mandarynek. Ryba lekko muśnięta owocem idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami.
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 991
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 340
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 991
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 340
Składniki
Mandarynkę sparzamy, studzimy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, miąższ wyciskamy, sok przelewamy do miski. Do niej dolewamy sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, ocet, cukier, skórkę z mandarynki, wodę, mieszamy i odstawiamy. Filety z łososia oczyszczamy, usuwamy skórę (dzielimy na 4 części), przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny (temperatura pokojowa). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze i świeże pomidorki koktajlowe(jak zwykle pchamy pomidory, bo kochamy).