Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w orientalnym sosie

Łosoś w orientalnym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2275 Ocena: 50052

Dodano:

Odsłon: 118

Kuchnia amerykańska znana jest z łączenia kuchni świata i „ubieraniu” po swojemu. Tzw. kuchnia Fusion doskonale sprawdza się nie tylko w ambitnych restauracjach, również w domach. Daje nam to wielkie pole do popisu. Jednak podstawą jest, by nie przedobrzyć. Natłok smaków może zabić produkt, więc uważajmy z doborem przypraw. Dzisiaj proponujemy łososia w sosie orientalnym, na bazie soku ze świeżych mandarynek. Ryba lekko muśnięta owocem idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami.

Składniki

  • 1 kg filetów z łososia ze skórą
  • 200 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 50 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 duża mandarynka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś w orientalnym sosie

Przygotowanie

  1. Mandarynkę sparzamy, studzimy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, miąższ wyciskamy, sok przelewamy do miski.
    Do niej dolewamy sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, ocet, cukier, skórkę z mandarynki, wodę, mieszamy i odstawiamy.
    Filety z łososia oczyszczamy, usuwamy skórę (dzielimy na 4 części), przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny (temperatura pokojowa).
    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut.
    Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze i świeże pomidorki koktajlowe(jak zwykle pchamy pomidory, bo kochamy).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń