Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w sosie pieczarkowym

Przepis dnia 2017-10-06
Łosoś w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24910

Dodano:

Odsłon: 9656

Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, ale smaczne i bardzo pożywne danie. Pieczony łosoś otulony w kremowym sosie na bazie śmietany z brązowymi pieczarkami i lekko korzenną nutą gałki muszkatołowej to cudowne połączenie dla naszych kubków smakowych. Całość dopełnia ryż jaśminowy i świeża surówka. Smacznie polecam :)

Składniki

  • filety z łososia
  • 200 g śmietany
  • 5 brązowych pieczarek
  • 2 cebule szalotki
  • plaster masła
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • ryż jaśminowy
  • + ulubiona surówka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet z łososia pozbawiamy skóry, skrapiamy go oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz białym pieprzem. Filety układamy na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut.

  2. Pokrojone w kostkę szalotki szklimy na maśle, a następnie dodajemy do nich pokrojone w plastry brązowe pieczarki. Grzyby oprószamy delikatnie solą, aby szybciej puściły wodę i zachowały ładny kształt. Gdy woda odparuje, dodajemy śmietanę, biały pieprz, sól i gałkę muszkatołową, zagotowujemy i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty.

  3. Na gotowym sosie pieczarkowym układamy upieczone filety z łososia i podajemy z ryżem jaśminowym oraz ulubioną surówką. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń