Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w sosie śmietanowo szpinakowym z gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Łosoś w sosie śmietanowo szpinakowym z gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 221

Dodano:

Odsłon: 1953

Jeśli szukasz czegoś pysznego i totalnie wciągającego, to jesteś tu gdzie powinieneś być. Ten łosoś w sosie śmietanowo szpinakowym z gorgonzolą i suszonymi pomidorami, zawiera to coś, co nie daje się od niego oderwać. Łosoś w sosie, serowy, lekko słony, lekko pieprzny, aromatyczny!

Składniki

  • Łosoś – ok. 350g
  • Szpinak – 200g
  • Ser gorgonzola – 150g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Cebula
  • Suszone pomidory 10 sztuk
  • Śmietana 12% – 100g
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Limonka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
3-4 os. 30 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Łosoś w sosie śmietanowo szpinakowym z gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Łososia umyj, osusz i poporcjuj, dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki i usmaż na oleju kokosowym w zależności od grubości około 3-4 minuty na stronę.

  2. Rybę zdejmij z patelni i na tą samą patelnie wrzuć poszatkowaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażaj do momentu aż cebula będzie szklista.

  3. Kolejno na patelnię dodaj świeży szpinak, od czasu do czasu zamieszaj. Kiedy szpinak straci swoją objętość dodaj ser gorgonzola wcześniej pokrojony na mniejsze części, i całość podlej wodą. Kiedy ser się rozpuści dodaj śmietanę.

  4. Dopraw sos solą i pieprzem, i dodaj pokrojone na mniejsze części suszone pomidory.

  5. Do sosu dodaj usmażonego łososia i duś na niewielkim ogniu 5 minut. Serwuj z cząstkami limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń