Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny łosoś w sosie szczawiowym to danie kuchni francuskiej – równie wykwintne, co smaczne. Przyrządzoną w ten sposób rybę można zamówić w najlepszych paryskich restauracjach… albo przygotować samodzielnie w domowym zaciszu!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7891
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 302
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3122
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7891
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 302
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3122
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Składniki
Oddziel ostrym nożem skórę od fileta z łososia. Podziel go na 2-3 równej wielkości kawałki (w zależności od tego, ile porcji chcesz uzyskać). Oprósz z obu stron solą. Umyj liście szczawiu. Podrzyj je na mniejsze kawałki. Obierz i drobno posiekaj szalotki.
Podsmaż szalotki na maśle klarowanym, po czym wlej na patelnię wino. Poczekaj, aż sos się zredukuje. Dolej wywar rybny i ponownie poczekaj na zredukowanie się sosu o ponad połowę. Wówczas dodaj śmietanę. Podgrzej ją aż do zagotowania. Dodaj na patelnię liście szczawiu i zdejmij ją z palnika. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na drugiej, dobrze rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej masłem krótko obsmaż z obu stron łososia (nie więcej niż 30 sekund po każdej ze stron – ryba powinna być lekko niedosmażona, by nie stała się twarda i sucha). Rozlej sos na głębokie talerze. Do każdego nałóż po kawałku ryby. Serwuj natychmiast po przygotowaniu dania. Dobrze komponuje się z porcją gotowanych lub pieczonych ziemniaków.