Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny łosoś w sosie szczawiowym to danie kuchni francuskiej – równie wykwintne, co smaczne. Przyrządzoną w ten sposób rybę można zamówić w najlepszych paryskich restauracjach… albo przygotować samodzielnie w domowym zaciszu!
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1015
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4424
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2776
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38738
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1015
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4424
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2776
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38738
Składniki
Oddziel ostrym nożem skórę od fileta z łososia. Podziel go na 2-3 równej wielkości kawałki (w zależności od tego, ile porcji chcesz uzyskać). Oprósz z obu stron solą. Umyj liście szczawiu. Podrzyj je na mniejsze kawałki. Obierz i drobno posiekaj szalotki.
Podsmaż szalotki na maśle klarowanym, po czym wlej na patelnię wino. Poczekaj, aż sos się zredukuje. Dolej wywar rybny i ponownie poczekaj na zredukowanie się sosu o ponad połowę. Wówczas dodaj śmietanę. Podgrzej ją aż do zagotowania. Dodaj na patelnię liście szczawiu i zdejmij ją z palnika. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na drugiej, dobrze rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej masłem krótko obsmaż z obu stron łososia (nie więcej niż 30 sekund po każdej ze stron – ryba powinna być lekko niedosmażona, by nie stała się twarda i sucha). Rozlej sos na głębokie talerze. Do każdego nałóż po kawałku ryby. Serwuj natychmiast po przygotowaniu dania. Dobrze komponuje się z porcją gotowanych lub pieczonych ziemniaków.