Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny łosoś w sosie szczawiowym to danie kuchni francuskiej – równie wykwintne, co smaczne. Przyrządzoną w ten sposób rybę można zamówić w najlepszych paryskich restauracjach… albo przygotować samodzielnie w domowym zaciszu!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 356
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3844
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1326
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 356
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3844
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1326
Składniki
Oddziel ostrym nożem skórę od fileta z łososia. Podziel go na 2-3 równej wielkości kawałki (w zależności od tego, ile porcji chcesz uzyskać). Oprósz z obu stron solą. Umyj liście szczawiu. Podrzyj je na mniejsze kawałki. Obierz i drobno posiekaj szalotki.
Podsmaż szalotki na maśle klarowanym, po czym wlej na patelnię wino. Poczekaj, aż sos się zredukuje. Dolej wywar rybny i ponownie poczekaj na zredukowanie się sosu o ponad połowę. Wówczas dodaj śmietanę. Podgrzej ją aż do zagotowania. Dodaj na patelnię liście szczawiu i zdejmij ją z palnika. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na drugiej, dobrze rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej masłem krótko obsmaż z obu stron łososia (nie więcej niż 30 sekund po każdej ze stron – ryba powinna być lekko niedosmażona, by nie stała się twarda i sucha). Rozlej sos na głębokie talerze. Do każdego nałóż po kawałku ryby. Serwuj natychmiast po przygotowaniu dania. Dobrze komponuje się z porcją gotowanych lub pieczonych ziemniaków.