Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje do makaronów, ale świetnie łączy się także z rybami. Łosoś podany z kołderką z kremowego szpinaku i suszonych pomidorów smakuje naprawdę wybornie. Jest pyszny, delikatny oraz soczysty. W dosłownie kilka chwil możecie przygotować smakowite i pożywne danie dla całej rodziny.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2182
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2182
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Składniki
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak baby, a gdy ten zwiędnie dodajemy także pokrojone suszone pomidory oraz rozgniecione przez praskę (lub pokrojone drobno) ząbki czosnku. Całość zlewamy śmietanką dobrze wymieszaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i gotujemy do momentu zgęstnienia. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Oczyszczony filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanej oliwie (lub maśle klarowanym) po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).
Usmażone kawałki łososia wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy kremowy szpinak z suszonymi pomidorami. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Łososia podałam z ryżem basmati. Jako dodatek świetnie sprawdzi się także kasza jaglana lub ziemniaki. Danie możecie podać także z makaronem, który po ugotowaniu wymieszajcie z sosem.