Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje do makaronów, ale świetnie łączy się także z rybami. Łosoś podany z kołderką z kremowego szpinaku i suszonych pomidorów smakuje naprawdę wybornie. Jest pyszny, delikatny oraz soczysty. W dosłownie kilka chwil możecie przygotować smakowite i pożywne danie dla całej rodziny.
Smaczne danie :)
Odsłon: 326
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 772
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 293
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4746
Smaczne danie :)
Odsłon: 326
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 772
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 293
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4746
Składniki
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak baby, a gdy ten zwiędnie dodajemy także pokrojone suszone pomidory oraz rozgniecione przez praskę (lub pokrojone drobno) ząbki czosnku. Całość zlewamy śmietanką dobrze wymieszaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i gotujemy do momentu zgęstnienia. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Oczyszczony filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanej oliwie (lub maśle klarowanym) po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).
Usmażone kawałki łososia wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy kremowy szpinak z suszonymi pomidorami. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Łososia podałam z ryżem basmati. Jako dodatek świetnie sprawdzi się także kasza jaglana lub ziemniaki. Danie możecie podać także z makaronem, który po ugotowaniu wymieszajcie z sosem.