Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste danie, nie wymaga większego zachodu, za to efekt jest zachwycający. Świetnie nadaje się na uroczysty obiad.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1857
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14588
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19653
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1857
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14588
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19653
Składniki
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i wstawiamy do lodówki. Szpinak siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę a szalotkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy najpierw szalotkę, po kilku minutach dodajemy czosnek i po chwili szpinak. Dokładnie mieszamy i smażymy do chwili aż szpinak ściemnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na blaszce do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie, na jednej jego połowie układamy łososia, na nim równomiernie rozkładamy szpinak, a na szpinaku rozkładamy pokrojony w kosteczkę ser. Przykrywamy drugą połową ciasta, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta (najlepiej widelcem) smarujemy całość żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 30-40 minut (im grubszy filet tym dłużej go trzymamy). Podajemy z sosem koperkowym.