Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4587

Dodano:

Odsłon: 5443

Bardzo proste danie, nie wymaga większego zachodu, za to efekt jest zachwycający. Świetnie nadaje się na uroczysty obiad.

Składniki

  • 80 deko łososia
  • 30 deko szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 deko sera wędzonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
5-6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i wstawiamy do lodówki. Szpinak siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę a szalotkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy najpierw szalotkę, po kilku minutach dodajemy czosnek i po chwili szpinak. Dokładnie mieszamy i smażymy do chwili aż szpinak ściemnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Na blaszce do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie, na jednej jego połowie układamy łososia, na nim równomiernie rozkładamy szpinak, a na szpinaku rozkładamy pokrojony w kosteczkę ser. Przykrywamy drugą połową ciasta, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta (najlepiej widelcem) smarujemy całość żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 30-40 minut (im grubszy filet tym dłużej go trzymamy). Podajemy z sosem koperkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 12 maja 2015 Fantastycznie wykonane i bardzo apetyczne danie :)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń