Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na wyjątkowe danie, które przeniesie Cię w kulinarną podróż do egzotycznych smaków Azji. Makaron curry z polędwiczkami, orzeszkami i kolendrą to połączenie aromatycznych przypraw, delikatnego mięsa i chrupiących dodatków, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Całość podana z makaronem, posypana chrupiącymi prażonymi orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą, tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale także pięknie prezentuje się na talerzu, dodając kolorów i egzotycznego charakteru każdemu posiłkowi. Smacznego!
Polecam.
Odsłon: 525
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12549
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5351
Polecam.
Odsłon: 525
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12549
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5351
Składniki
Marynowanie mięsa: • Polędwiczki wieprzowe kroję w paski. Do mięsa dodaję sos sojowy, 10 g oleju sezamowego oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodaję szczyptę soli, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na 30 minut, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie smażę mięso na rozgrzanym oleju przez około 15 minut, aż będzie dobrze wysmażone i aromatyczne.
2. Przygotowanie orzeszków i kolendry: • Orzeszki ziemne oraz liście kolendry blenduję razem, aż uzyskam drobną, jednolitą mieszankę. Szczypiorek drobno siekam i mieszam z orzeszkami oraz kolendrą. Odstawiam na bok.
3. Gotowanie brokułów: • Brokuły dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Odcedzam i odstawiam. 4. Smażenie warzyw i przygotowanie sosu: • Cebulę obieram i kroję, a następnie smażę na oleju sezamowym, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaję obraną i pokrojoną w plasterki marchew oraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Smażę, aż warzywa zmiękną. • Do podsmażonych warzyw wlewam mleczko kokosowe i wodę, dodaję pastę curry oraz makaron. Doprawiam solą i pieprzem, po czym gotuję całość przez około 15 minut. • Na koniec sos zagęszczam skrobią kukurydzianą rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gotuję jeszcze przez dwie minuty, aż sos zgęstnieje. 5. Łączenie składników: • Sos z makaronem łączę z gotowanymi brokułami oraz smażonym mięsem. Całość posypuję przygotowaną mieszanką orzeszków, kolendry oraz szczypiorku. 6. Podanie: • Danie jest gotowe do podania. Ciesz się bogactwem smaków i aromatów. 7. Smacznego!