Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 114
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1366
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 478
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15581
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 114
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1366
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 478
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15581
Składniki
Na stolnicę wysypać większość mąki, zrobić wgłębienie, wbić całe jajka, dodać sól i miękkie masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto podsypując w razie potrzeby mąką. Nie może być za twarde, bo trudno będzie rozwałkować.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. (Ja każdy częściowo rozwałkowany placek posypuję w połowie dość grubą warstwą mąki, składam na pół i wałkuję dalej - placki będą cieniutkie, akurat na makaron do rosołu). Rozwałkowane placki można lekko przesuszyć, a następnie ułożyć jeden na drugi, przesypując mąką i pokroić w paski szerokości ok. 5 cm. Kroić makaron dowolnej grubości. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzić, kilkakrotnie przepłukać zimną wodą. Jeżeli chcemy uzyskać długi makaron, to każdy placek zwijamy w rulon i kroimy.
Makaron na zdjęciu jest trochę grubszy, gdyż zrobiłam go specjalnie do zupy wiśniowej i do jagód (uwielbiam kluski z jagodami, truskawkami, itp.). Wbrew pozorom makaron robi się bardzo szybko. Ja nigdy nie kupuję gotowego.