Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy makaron to ten wykonany własnoręcznie. W tym przypadku makaronowe trójkąty idealnie sprawdzają się z sosem pieczarkowym.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
MAKARON: Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim dołek, do którego trzeba wbić jajka, dodać sól i wlać ok. 1/4 szklanki ciepłej wody. Wszystko zagnieść na ciasto (gdy nie będzie chciało się kleić, dolać wody). Ciasto cienko rozwałkować, oprószyć mąką i pozostawić na ok. 10 minut do przeschnięcia. Ciasto pokroić w długie paski o szerokości 5-7 cm. Następnie ciąć te paski pod kątem, tak aby powstawały trójkąty (podobnie jak na zdjęciu). Makaronowe trójkąty wrzucić do osolonej wrzącej wody. Zamieszać, aby się nie posklejały ani nie przywarły do dna garnka. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Po odcedzeniu obficie zlać makaron zimną wodą.
SOS PIECZARKOWY: Pieczarki pokroić w średniej grubości plastry. Wrzucić je na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię, lekko posolić. Smażyć na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Gotowe pieczarki przełożyć do osobnego garnka. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, przełożyć ją do garnka, w którym są pieczarki. Garnek z podsmażonymi wcześniej warzywami postawić na palniku o małym ogniu. Dolać ok. 3/4 szklanki wody i dodać jogurt naturalny. Wszystko wymieszać i chwilę poddusić . Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz odrobiną tymianku.