Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny makaron kokardki w aromatycznym sosie na bazie świeżych pomidorów. Jest to mój ulubiony przepis na makaron, często go robię i zawsze wszystkim smakuje. Zapraszam i polecam :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3118
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 145
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 70
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3118
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 145
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 70
Składniki
Makaron gotujemy według instrukcji tak by był lekko al dente. Odcedzamy. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 minut tak by skórka łatwiej odchodziła. Usuwamy skórkę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone-odkładamy je na bok. Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone 2 ząbki czosnku-wszystko podsmażamy. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystko gotujemy ok 15 minut tak by pomidory się rozpadły.' Dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze redukujemy sos. ***czas gotowania sosu zależy też od odmiany pomidorów jak są mniej soczyste to sos będzie gęstniał i redukował się szybciej. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy sos będzie wyraźnie gęsty-jest gotowy PODANIE Na patelni podgrzewamy trochę sosu-dodajemy makaron i mieszamy tak by sos pokrył makaron. Wykładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem (można użyć mozarelli lub parmezanu)