Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny makaron kokardki w aromatycznym sosie na bazie świeżych pomidorów. Jest to mój ulubiony przepis na makaron, często go robię i zawsze wszystkim smakuje. Zapraszam i polecam :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12166
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12166
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Składniki
Makaron gotujemy według instrukcji tak by był lekko al dente. Odcedzamy. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 minut tak by skórka łatwiej odchodziła. Usuwamy skórkę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone-odkładamy je na bok. Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone 2 ząbki czosnku-wszystko podsmażamy. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystko gotujemy ok 15 minut tak by pomidory się rozpadły.' Dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze redukujemy sos. ***czas gotowania sosu zależy też od odmiany pomidorów jak są mniej soczyste to sos będzie gęstniał i redukował się szybciej. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy sos będzie wyraźnie gęsty-jest gotowy PODANIE Na patelni podgrzewamy trochę sosu-dodajemy makaron i mieszamy tak by sos pokrył makaron. Wykładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem (można użyć mozarelli lub parmezanu)