Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny makaron kokardki w aromatycznym sosie na bazie świeżych pomidorów. Jest to mój ulubiony przepis na makaron, często go robię i zawsze wszystkim smakuje. Zapraszam i polecam :)
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1514
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231911
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5032
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1514
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231911
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5032
Składniki
Makaron gotujemy według instrukcji tak by był lekko al dente. Odcedzamy. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 minut tak by skórka łatwiej odchodziła. Usuwamy skórkę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone-odkładamy je na bok. Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone 2 ząbki czosnku-wszystko podsmażamy. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystko gotujemy ok 15 minut tak by pomidory się rozpadły.' Dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze redukujemy sos. ***czas gotowania sosu zależy też od odmiany pomidorów jak są mniej soczyste to sos będzie gęstniał i redukował się szybciej. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy sos będzie wyraźnie gęsty-jest gotowy PODANIE Na patelni podgrzewamy trochę sosu-dodajemy makaron i mieszamy tak by sos pokrył makaron. Wykładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem (można użyć mozarelli lub parmezanu)