Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś ostatnie danie naszego powitania Roku Drewnianego Węża, czyli makaron po kantońsku z grzybami. Oczywiście można to danie przygotować zupełnie bez okazji, nie czekając na Chiński Nowy Rok, bo jest naprawdę pyszne i łatwe do przyrządzenia. I tylko dla ułatwienia warto mieć pastę kantońską dowolnej firmy. Dowolnej, bo ja tu nie mam zamiaru niczego reklamować, może tylko dobry smak chętnie zareklamuję! A po ugotowaniu tego dania zamówiłam jeszcze kilka saszetek gotowej pasty kantońskiej. Bo będę to pyszne danie często powtarzać!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4269
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416906
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4269
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416906
Składniki
Jajka roztrzep z połową łyżki jasnego sosu sojowego, a następnie usmaż omlet na patelni zwilżonej olejem. Pokrój omlet w paski i odstaw na bok.
Boczniaki pokrój w kawałki „na jeden kęs”, a następnie posyp je przyprawą chińską w proszku.
Grzyby mun namocz w gorącej wodzie na 10 minut, a następnie odsącz.
Zbierz w jednym miejscu (bo potem nie będzie czasu na szukanie składników): odsączone grzyby mun, odcedzone pędy bambusa, pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek, przyprawione boczniaki oraz omlet pokrojony w paski. Przygotuj wok.
Makaron Chow Mein ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Mój miał się gotować 6 minut, więc zaczęłam gotowanie w odpowiednim momencie, aby gorący makaron dodać do woka z resztą przygotowanych składników.
W woku lub na baaardzo dużej patelni rozgrzej olej do smażenia, 2-3 łyżki. Wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż na biało.
Po chwili dodaj boczniaki i paprykę, a następnie podsmażaj przez kilka minut, mieszając często.
Wlej pozostały sos sojowy, wymieszaj, a następnie dodaj odcedzone grzyby mun i pędy bambusa.
Smaż przez 1-2 minuty, po czym dodaj pokrojony omlet.
W miseczce wymieszaj pastę kantońską z chochelką wody od gotowania makaronu, a następnie ugotowany i odcedzony makaron wraz z pastą kantońską dodaj do woka i wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie.
Gotowy makaron po kantońsku z grzybami przełóż na talerze, a następnie posyp grubo pokrojonym szczypiorem z dymki lub siedmiolatki i podawaj.
To danie jest przepyszne, więc warto spróbować, polecam! Dodatkowo powinno się zaserwować herbatę jaśminową lub chińską zieloną dobrej jakości, np. Gunpowder (moje ulubione). I już, gotowe.
Smacznego!