Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś ostatnie danie naszego powitania Roku Drewnianego Węża, czyli makaron po kantońsku z grzybami. Oczywiście można to danie przygotować zupełnie bez okazji, nie czekając na Chiński Nowy Rok, bo jest naprawdę pyszne i łatwe do przyrządzenia. I tylko dla ułatwienia warto mieć pastę kantońską dowolnej firmy. Dowolnej, bo ja tu nie mam zamiaru niczego reklamować, może tylko dobry smak chętnie zareklamuję! A po ugotowaniu tego dania zamówiłam jeszcze kilka saszetek gotowej pasty kantońskiej. Bo będę to pyszne danie często powtarzać!
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 2371
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18648
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 7927
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1311
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 2371
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18648
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 7927
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1311
Składniki
Jajka roztrzep z połową łyżki jasnego sosu sojowego, a następnie usmaż omlet na patelni zwilżonej olejem. Pokrój omlet w paski i odstaw na bok.
Boczniaki pokrój w kawałki „na jeden kęs”, a następnie posyp je przyprawą chińską w proszku.
Grzyby mun namocz w gorącej wodzie na 10 minut, a następnie odsącz.
Zbierz w jednym miejscu (bo potem nie będzie czasu na szukanie składników): odsączone grzyby mun, odcedzone pędy bambusa, pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek, przyprawione boczniaki oraz omlet pokrojony w paski. Przygotuj wok.
Makaron Chow Mein ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Mój miał się gotować 6 minut, więc zaczęłam gotowanie w odpowiednim momencie, aby gorący makaron dodać do woka z resztą przygotowanych składników.
W woku lub na baaardzo dużej patelni rozgrzej olej do smażenia, 2-3 łyżki. Wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż na biało.
Po chwili dodaj boczniaki i paprykę, a następnie podsmażaj przez kilka minut, mieszając często.
Wlej pozostały sos sojowy, wymieszaj, a następnie dodaj odcedzone grzyby mun i pędy bambusa.
Smaż przez 1-2 minuty, po czym dodaj pokrojony omlet.
W miseczce wymieszaj pastę kantońską z chochelką wody od gotowania makaronu, a następnie ugotowany i odcedzony makaron wraz z pastą kantońską dodaj do woka i wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie.
Gotowy makaron po kantońsku z grzybami przełóż na talerze, a następnie posyp grubo pokrojonym szczypiorem z dymki lub siedmiolatki i podawaj.
To danie jest przepyszne, więc warto spróbować, polecam! Dodatkowo powinno się zaserwować herbatę jaśminową lub chińską zieloną dobrej jakości, np. Gunpowder (moje ulubione). I już, gotowe.
Smacznego!