Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 20-03-2023
Pyszny, sycący i zdrowy pomysł na obiad :)
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15812
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1522
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15812
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1522
Składniki
Filet z indyka kroimy w cienkie paski i wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.
Marchewkę, cukinię i paprykę kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę
Na rozgrzanym oleju smażymy indyka aż będzie lekko zrumieniony, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
Na patelnie dorzucamy marchewkę i podsmażamy przez 5 minut, dodajemy paprykę i znów podsmażamy, na koniec cukinia i również smażymy całość przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie wlewamy do warzyw z kurczakiem wodę i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przez 7-8 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
W tym czasie przygotowujemy sos. Składniki mieszamy dokładnie w szklance i odstawiamy na bok.
Makaron ryżowy gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i przekładamy do podduszonej zawartości patelni. Dolewamy sos i dokładnie mieszamy.