Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i kiełbasą to świetny pomysł na fajny i nieskomplikowany obiad. Fajny, lekko pikantny sos plus odpowiednio ugotowany makaron to połączenie idealne. Tak przygotowane danie posmakuje małym i dużym
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1369
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12220
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1369
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12220
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Kiełbaskę również kroimy w kostkę. Na dużą patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i kiełbasę i chwilę podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Gdy cebula się podsmaża przygotowujemy pozostałe warzywa. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi selera kroimy w cieniutkie plasterki. Przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawy i zioła. Jeżeli lubimy ostre smaki możemy dodać jeszcze chilli, a jak łagodniejsze to możemy pominąć ostrą paprykę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy już sos będzie się gotował zmniejszamy ogień na najmniejszy i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy około 1 godziny od czasu do czasu mieszając. Sos możemy gogotwać dłużej jeżeli mamy czas. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać troszkę bulionu warzywnego lub ewentualnie wody. Próbujemy również czy jest odpowienia ilość przypraw. Zawsze można doprawić do preferowanego smaku. Makaron spaghetti gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu. Do dużego garnka wlewamy wodę około 4-5 litrów. Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy makaron. Gdy makaron zmięknie mieszamy od czasu do czasu. Możemy użyć innego makaronu np; tagliatelle. Ugotowany makaron odcedzamy na durszlaku i przekładamy z powrotem do garnka. Makaron podajemy z sosem pomidorowym z kiełbaską i posypujemy startą mozzarellą. Możemy użyć parmezanu.