Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w curry z bakłażanem i kurczakiem

Makaron w curry z bakłażanem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 533 Ocena: 5011

Dodano:

Odsłon: 178

Makaron w ostrym sosie curry z bakłażanem i grzybami mun, podany z pieczonym udkiem kurczaka. Danie z orientalną nutą.

Składniki

  • Ćwiartki z kurczaka - 2 duże
  • Marynata:
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy mielone - papryka słodka, chilli, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, garam masala
  • Curry:
  • Makaron chow mein - 200g
  • Bakłażan - 2szt
  • Grzyby mun - 15g suchych
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Bulion - 250ml
  • Pasta curry zielona - 50g (lub 20g jeśli wolicie mniej ostre danie)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron w curry z bakłażanem i kurczakiem

Przygotowanie

  1. Kurczak:
    Ćwiartki dzielimy na udko i podudzie. Olej mieszamy z przyprawami. Nacieramy kurczaka, najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40-50 minut (w zależności od wielkości).

    Curry:
    Bakłażana kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy i kroimy w paseczki. W głębokiej patelni na oleju smażymy czosnek i cebulę przez 2 minuty. Dodajemy bakłażana i grzyby mun, smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i pastę curry, dokładnie mieszamy. Dodajemy surowy makaron chow mein. Dusimy pod przykryciem, aż makaron będzie miękki i wsiąknie sos.

    Na talerzu układamy porcję makaronu w curry, na nim układamy pieczonego kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń