Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron w ostrym sosie curry z bakłażanem i grzybami mun, podany z pieczonym udkiem kurczaka. Danie z orientalną nutą.
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 3250
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 13607
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 234
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 3250
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 13607
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 234
Składniki
Kurczak: Ćwiartki dzielimy na udko i podudzie. Olej mieszamy z przyprawami. Nacieramy kurczaka, najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40-50 minut (w zależności od wielkości). Curry: Bakłażana kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy i kroimy w paseczki. W głębokiej patelni na oleju smażymy czosnek i cebulę przez 2 minuty. Dodajemy bakłażana i grzyby mun, smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i pastę curry, dokładnie mieszamy. Dodajemy surowy makaron chow mein. Dusimy pod przykryciem, aż makaron będzie miękki i wsiąknie sos. Na talerzu układamy porcję makaronu w curry, na nim układamy pieczonego kurczaka.