Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na danie inspirowane francuską kuchnią Mireille Guiliano. Jest to połączenie makaronu z aromatyczną i wyrazistą w smaku otuliną cytrynowo- bazyliową. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego...
Odsłon: 59
Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest...
Odsłon: 42
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 31
Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego...
Odsłon: 59
Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest...
Odsłon: 42
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 31
Składniki
Makaron tagliatelle (u mnie ze szpinakiem) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Podczas jego gotowania przygotowujemy otulinę: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dorzucamy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy. Całość zalewamy sokiem z 3/4 cytryny i mieszamy do momentu zredukowania płynu.
Następnie dodajemy jogurt grecki, cukier brzozowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Do powstałego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w pasy liście bazylii. Całość dusimy przez chwilę i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Ugotowany al dente makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowaną otuliną cytrynowo - bazyliową. Wykładamy na talerze.
Życzę smacznego! :)