Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w otulinie cytrynowo - bazyliowej

Makaron w otulinie cytrynowo - bazyliowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 986 Ocena: 27009

Dodano:

Odsłon: 1030

Propozycja na danie inspirowane francuską kuchnią Mireille Guiliano. Jest to połączenie makaronu z aromatyczną i wyrazistą w smaku otuliną cytrynowo- bazyliową. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z cytryny (z 3/4 owocu)
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru brzozowego
  • pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron w otulinie cytrynowo - bazyliowej

Przygotowanie

  1. Makaron tagliatelle (u mnie ze szpinakiem) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Podczas jego gotowania przygotowujemy otulinę:

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dorzucamy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy. Całość zalewamy sokiem z 3/4 cytryny i mieszamy do momentu zredukowania płynu.

  2. Następnie dodajemy jogurt grecki, cukier brzozowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Całość mieszamy i zagotowujemy.

  3. Do powstałego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w pasy liście bazylii. Całość dusimy przez chwilę i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowaną otuliną cytrynowo - bazyliową. Wykładamy na talerze.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń