Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na bardzo szybki i pyszny obiad - makaron w sosie śmietanowo-serowym, ale by danie udało się i było naprawdę smaczne - zapomnijmy o żółtym serze - w tym daniu koniecznie musimy użyć sera twardego typu: parmezan, grana padano czy corregio i oczywiście śmietanka 30% i wyczarujemy coś niewiarygodnie pysznego, serdecznie polecam :-) p.s. Proporcje dla 3 osób.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Zaczynamy od posiekania natki pietruszki. Następnie nastawiamy wodę na makaron. Wcześniej musimy mieć przygotowaną odmierzoną ilość makaronu czyli 300 g. Na patelni rozpuszczamy masło. W tym czasie woda na makaron zaczyna się gotować. Solimy 3 łyżeczki soli i wrzucamy makaron. Sos przygotujemy akurat w czasie, gdy makaron się gotuje. Do rozpuszczonego masła wlewamy śmietankę, mieszamy i lekko wszystko gotujemy. Solimy, sypiemy białym pierzem (sporo, to danie musi mieć wyrazisty smak), podobnie dużo gałki muszkatołowej, mieszamy, jeszcze chwilkę gotujemy i ściągamy patelnię z ognia, odstawiamy na bok. Następnie partiami wsypujemy tarty ser, cały czas mieszając. Gdy cały ser znajdzie się na patelni, zaczynamy całość leciutko podgrzewać, mieszamy. W tym momencie makaron jest już gotowy, nie odcedzamy go, tylko od razu przekładamy do naszego serowego sosu, mieszamy. Makaron przekładamy partiami i mieszamy, aż cały makaron "oblepi" się sosem. I gotowe. Podajemy posypane siekaną natka pietruszki. Danie jest przepyszne, serdecznie polecam :-)