Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z cukinią i kurczakiem to szybki pomysł na lekki, prosty i zdrowy obiad. Wystarczy kilka ulubionych składników i paczka makaronu – nie trzeba obierać ziemniaków, długo marynować mięsa czy obrabiać warzywa. Wszystko robi się praktycznie samo.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 167
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16161
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 77
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 193
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 703
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 167
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16161
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 77
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 193
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 703
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go w niewielką kostkę i zalej marynatą. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej ok. 30 g masła. Dodaj cebulę i czosnek i smaż je razem do zeszklenia.
Dołóż cukinię i smaż przez ok. 5 minut do miękkości warzywa.
Na patelnię dołóż pokrojonego i zamarynowanego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Smaż przez ok. 4 minuty, aż kurczak się ładnie zrumieni.
Dodaj pozostałe masło i ugotowany makaron. Wszystko razem wymieszaj do połączenia składników.
Rukolę umyj i osusz. Dołóż do całości i patelnię przykryj pokrywką. Duś całość przez ok. pół minuty – tylko tyle, by liście się sparzyły.
Dopraw danie solą i pieprzem.
Makaron z cukinią i kurczakiem podawaj na ciepło, posypane uprażonymi orzechami włoskimi i płatkami parmezanu.