Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W robieniu domowych wędlin i kiełbas nie znam umiaru. Zawsze wyjdzie mi ich tak dużo, że później dzielę się nimi z rodziną. Nawet tym razem marne 1,5 kg mięsa na kiełbaski wystarczyły na przygotowanie dwóch obiadów dla trojga osób. Swój koniec kiełbaski ujrzały w pysznym sosie śmietanowo - czosnkowym, który idealnie komponował się ze świeżymi ziołami i słodkimi dodatkami.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22824
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15241
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4938
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45916
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22824
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15241
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4938
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45916
Składniki
Kiełbasę kroimy w plasterki lub na cząstki (zależy od jej rodzaju). Ja do tego dania użyłam domowej kiełbasy drobiowej w jelicie 22/24. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do momentu, aż całość lekko się zarumieni. Doprawiamy do smaku ostrą papryczką.
Podsmażoną kiełbasę przekładamy do głębokiego rondelka, dodajemy kukurydzę, żurawinę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, wymieszaną słodką śmietankę z mlekiem i mąką i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 10 minut. Na sam koniec sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i kurkumą.
W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli i 2 łyżkami oleju. Gdy woda zawrze, wrzucamy makaron i gotujemy go bez przykrycia do miękkości (wg przepisu na opakowaniu). Ugotowany makaron cedzimy, ale w żadnym wypadku nie przelewamy zimną wodą.
Gorący sos mieszamy z gorącym makaronem, posypujemy startym parmezanem i posiekanym świeżym oregano. SMACZNEGO :)
zdj