Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kiełbasą drobiową w sosie śmietanowo - ziołowym

Makaron z kiełbasą drobiową w sosie śmietanowo - ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4104

Dodano:

Odsłon: 13955

W robieniu domowych wędlin i kiełbas nie znam umiaru. Zawsze wyjdzie mi ich tak dużo, że później dzielę się nimi z rodziną. Nawet tym razem marne 1,5 kg mięsa na kiełbaski wystarczyły na przygotowanie dwóch obiadów dla trojga osób. Swój koniec kiełbaski ujrzały w pysznym sosie śmietanowo - czosnkowym, który idealnie komponował się ze świeżymi ziołami i słodkimi dodatkami.

Składniki

  • 1/2 kg kiełbasy drobiowej parzonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 suszone pomidory
  • 1/4 szkl. suszonej żurawiny
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 szkl. mleka 1,5%
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • olej
  • 3 porcje makaronu (po 250g każda)
  • parmezan
  • świeże oregano
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z kiełbasą drobiową w sosie śmietanowo - ziołowym

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w plasterki lub na cząstki (zależy od jej rodzaju). Ja do tego dania użyłam domowej kiełbasy drobiowej w jelicie 22/24. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do momentu, aż całość lekko się zarumieni. Doprawiamy do smaku ostrą papryczką.

  2. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do głębokiego rondelka, dodajemy kukurydzę, żurawinę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, wymieszaną słodką śmietankę z mlekiem i mąką i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 10 minut. Na sam koniec sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i kurkumą.

  3. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli i 2 łyżkami oleju. Gdy woda zawrze, wrzucamy makaron i gotujemy go bez przykrycia do miękkości (wg przepisu na opakowaniu). Ugotowany makaron cedzimy, ale w żadnym wypadku nie przelewamy zimną wodą.

  4. Gorący sos mieszamy z gorącym makaronem, posypujemy startym parmezanem i posiekanym świeżym oregano.

    SMACZNEGO :)

  5. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

undefined-32 28 listopada 2015 Sporą wadą Internetu jest to, że daje szansę umieszczenia każdej radosnej twórczości pod hasłem "przepis".
Okropinie wyglądający mączny glut. Kiełbasa + kukurydza + suszone pomidory?? - nic tu nie pasuje do siebie niestety...
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń