Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny kremowy makaron z sosem śmietanowo-serowym i szpinakiem to danie z kategorii „must have” dla każdego, kto chce szybko przygotować pyszne i imponujące danie kuchni włoskiej. Czas przygotowania to około 30 minut. Porcja dla 6 osób, całkowity koszt składników: 24 zł (koszt porcji to około 4 zł)
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 441
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 157
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 258
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 139
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 96
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 441
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 157
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 258
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 139
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 96
Składniki
Przygotowania przed gotowaniem: zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki, pokrój drobno cebulę i jeden ząbek czosnku. Drobno posiekaj pietruszkę. Zetrzyj na tarce dwa ząbki czosnku. Upraż ulubione pestki (opcjonalnie).
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę oraz ząbek czosnku. Po 5 minutach dorzuć porwany szpinak. Blanszuj około 5 minut do czasu, gdy liście zmiękną. Dołóż ricottę lub śmietanę 30%, od tego czasu zmniejsz ogień na średni poziom. Gdy ricotta/śmietanka się zagotuje dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Całość gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, by ser nie przywarł do dna patelni.
W międzyczasie wstaw wodę na ulubiony makaron - nada się każdy! Nie zapomnij osolić wody. Makaron należy ugotować al dente. Po ugotowaniu zachowaj pół szklanki wody z makaronu. Ważne: Najlepiej, by makaron był gotowy w momencie, gdy sos będzie już gotowy. Nie należy przelewać go zimną wodą, gdyż traci właściwości „przylepne” i sos może nie przyklejać się do niego!
Gdy sos już zgęstniał, dodaj do niego pietruszkę, pozostały czosnek (jeżeli nie lubisz intensywnego smaku czosnku, zetrzyj tylko jeden ząbek) oraz parmezan lub inny twardy ser. Gotuj na małym ogniu około 5 minut cały czas mieszając. Przypraw pieprzem i solą i innymi ziołami według uznania.
Wlej do gotowego sosu pół szklanki wody z makaronu, zamieszaj. Dodaj ugotowany makaron i gotuj całość na małym ogniu jeszcze 5 minut. Przełóż na talerze, posyp pozostałym serem i uprażonymi wcześniej pestkami. Smacznego!