Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, sezonowy makaron stanowiący kwintesencję wczesnego lata.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 930
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36024
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 937
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1742
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 930
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36024
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 937
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1742
Składniki
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, pozostawiając około 100 ml wody z gotowania. Studzę całkowicie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę około 2 minut. Dodaję serek topiony i mieszam do momentu, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Zalewam winem i wodą z gotowania makaronu, duszę do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Groszek oczyszczam i pozbawiam włókien. Dokładam do patelni /można dolać wina/ i duszę 2-3 minuty. Dodaję makaron i mieszam. Podgrzewam do zagrzania kokardek. Solę i pieprzę do smaku. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone truskawki. Mieszam i podgrzewam około minuty. Starty na drobnej tarce pecorino mieszam z rozkłóconym jajem i posiekanym rozmarynem. Zdejmuję patelnię z ognia i dodaję mieszankę jajeczną. Mieszam bardzo intensywnie, żeby jajo się nie ścięło. Posypuję odrobiną sera i rozmarynu. Podaję od razu.