Proste, sycące ale bardzo smaczne danie obiadowe.
Makaron z kurczakiem , kalafiorem i fasolką szparagową
Składniki
- makaron penne 200 g,
- pierś z kurczaka 1 ,
- kalafior 1/2 szt,
- fasola szparagowa żółta 150 g,
- ser żółty starty 100 g,
- śmietana 30 % 150 ml,
- koperek posiekany 2 łyżki,
- przyprawa kebab - gyros,
- sól,
- masło klarowne 2 łyżki,
Składniki
- makaron penne 200 g,
- pierś z kurczaka 1 ,
- kalafior 1/2 szt,
- fasola szparagowa żółta 150 g,
- ser żółty starty 100 g,
- śmietana 30 % 150 ml,
- koperek posiekany 2 łyżki,
- przyprawa kebab - gyros,
- sól,
- masło klarowne 2 łyżki,

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, sitko, głębsza patelnia, łyżka, nóż,
Etapy przygotowania
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Kalafior po oczyszczeniu podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączyć na sitku. To samo zrobić z fasolką szparagową. Pierś kurczaka oczyścić , umyć , osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, następnie wymieszać z przyprawą kebab - gyros i podsmażyć na maśle klarownym. Do podsmażonego kurczaka dodać ugotowanego kalafiora i ugotowaną fasolkę szparagową , podsmażać razem około 10 minut, po czym dodać połowę startego sera i dalej podsmażać jeszcze chwile po czym wlać śmietanę i mieszając doprowadzić do zagotowania całości. Makaron rozłożyć na talerze, polać przygotowanym kurczakiem , posypać pozostałymi startym serem i oprószyć posiekanym koperkiem zielonym. Smacznego.

Podsmażanie kurczaka z kalafiorem i fasolką.

Danie gotowe do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- makaron penne 200 g,
- pierś z kurczaka 1 ,
- kalafior 1/2 szt,
- fasola szparagowa żółta 150 g,
- ser żółty starty 100 g,
- śmietana 30 % 150 ml,
- koperek posiekany 2 łyżki,
- przyprawa kebab - gyros,
- sól,
- masło klarowne 2 łyżki,
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Kalafior po oczyszczeniu podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączyć na sitku. To samo zrobić z fasolką szparagową. Pierś kurczaka oczyścić , umyć , osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, następnie wymieszać z przyprawą kebab - gyros i podsmażyć na maśle klarownym. Do podsmażonego kurczaka dodać ugotowanego kalafiora i ugotowaną fasolkę szparagową , podsmażać razem około 10 minut, po czym dodać połowę startego sera i dalej podsmażać jeszcze chwile po czym wlać śmietanę i mieszając doprowadzić do zagotowania całości. Makaron rozłożyć na talerze, polać przygotowanym kurczakiem , posypać pozostałymi startym serem i oprószyć posiekanym koperkiem zielonym. Smacznego.
Podsmażanie kurczaka z kalafiorem i fasolką.
Danie gotowe do podania.