Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurkami

Przepis dnia 2016-08-10
Makaron z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3905

Dodano:

Odsłon: 7300

Wakacyjne danie w kilka minut

Składniki

  • kurki świeże - 30 dag
  • makaron pełnoziarnisty - 250g
  • śmietana 18% - małe opakowanie
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ser dojrzewający (parmezan, gran padano, dziugas) - 50g
  • sól
  • pieprz
  • masło - łyżka
  • cebula - 1 sztuka
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z kurkami

Przygotowanie

  1. Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.

  2. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszamy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń