Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezonowy rarytas - własnoręcznie zebrane kurki w sosie śmietanowym z koperkiem. Podane z makaronem - przepyszny obiad.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666236
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 68
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 503
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5716
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 974
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 256
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666236
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 68
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 503
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5716
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 974
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 256
Składniki
Kurki dokładnie myjemy i płuczemy tak długo, aż pozbędziemy się ostatniego ziarnka piasku – słabo smakuje, kiedy zgrzyta w zębach;) Potem kroimy je dość grubo i wrzucamy do rondla, w którym uprzednio roztopiliśmy łyżkę masła. Solimy lekko i przesmażamy przez około 5-7 minut. W tym czasie nastawiamy makaron do gotowania – fale gotują się zaledwie 4 minuty al dente, więc trzeba dobrze zsynchronizować gotowość kurek i klusek, aby wszystko podać świeże i gorące. Solimy wodę i po zagotowaniu wrzucamy makaron.
Kurki po przesmażeniu zalewamy śmietaną i na małym ogniu redukujemy przez kolejne 2-3 minuty. W naszym wykonaniu użyłyśmy śmietany UHT, dzięki czemu sos będzie delikatny i leciuteńko słodkawy. Jeśli użyjecie świeżej śmietany w kubeczku, to smak będzie nieco bardziej kwaśny. Na koniec dorzucamy koperek – kurki są gotowe. Makaron odcedzamy i rozkładamy go na talerze. Kurki w sosie układamy na wierzch, całość dekorujemy gałązką świeżego koperku i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Rezultat? Doskonałe, pachnące latem danie!