Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezonowy rarytas - własnoręcznie zebrane kurki w sosie śmietanowym z koperkiem. Podane z makaronem - przepyszny obiad.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95976
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5731
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5729
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95976
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5731
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5729
Składniki
Kurki dokładnie myjemy i płuczemy tak długo, aż pozbędziemy się ostatniego ziarnka piasku – słabo smakuje, kiedy zgrzyta w zębach;) Potem kroimy je dość grubo i wrzucamy do rondla, w którym uprzednio roztopiliśmy łyżkę masła. Solimy lekko i przesmażamy przez około 5-7 minut. W tym czasie nastawiamy makaron do gotowania – fale gotują się zaledwie 4 minuty al dente, więc trzeba dobrze zsynchronizować gotowość kurek i klusek, aby wszystko podać świeże i gorące. Solimy wodę i po zagotowaniu wrzucamy makaron.
Kurki po przesmażeniu zalewamy śmietaną i na małym ogniu redukujemy przez kolejne 2-3 minuty. W naszym wykonaniu użyłyśmy śmietany UHT, dzięki czemu sos będzie delikatny i leciuteńko słodkawy. Jeśli użyjecie świeżej śmietany w kubeczku, to smak będzie nieco bardziej kwaśny. Na koniec dorzucamy koperek – kurki są gotowe. Makaron odcedzamy i rozkładamy go na talerze. Kurki w sosie układamy na wierzch, całość dekorujemy gałązką świeżego koperku i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Rezultat? Doskonałe, pachnące latem danie!