Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z łososiem (fettuccine con salmone)

Makaron z łososiem (fettuccine con salmone)

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4390

Dodano:

Odsłon: 2758

Szybkie i pyszne danie, odmiana chorwackiego makaronu z rybą. Jedyna modyfikacja to użycie wędzonego łososia zamiast świeżej ryby. Kapary podnoszą walory smakowe łososia.

Składniki

  • makaron wstążki (np. fettuccine) - po ok. 10 dag na osobę
  • kapary w zalewie - dwie łyżki
  • wędzony łosoś (mogą być ścinki, tzw. sałatkowy) - 20 dag
  • białe wino wytrawne - szklaneczka (ok. 200 ml)
  • słodka śmietanka 18% - 250 ml
  • oliwa z oliwek - 3 do 4 łyżek
  • świeżo zmielony biały pieprz - do smaku
  • szafran - szczypta
  • ewentualnie koperek do posypania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć odsączone kapary, poczekaj aż odparuje cały ocet. Dolej wino, poczekaj, aż odparuje. Wlej śmietanę, dodaj wędzonego łososia, szafran i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj świeżo zmielony, biały pieprz - nie żałuj.

  2. Ugotowany, odcedzony makaron wymieszaj z sosem na patelni - już bez ognia, podawaj. Można posypać siekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń