Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z mięsem i dynią to idealne połączenie na jesienne dni. Esencjonalny sos z dojrzałych pomidorów, soczystej dyni i aromatycznego czosnku otula makaron, który tworzy doskonałe dopełnienie. To idealna propozycja na rozgrzewający obiad – prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo sycący i pełen smaku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1343
Polecam.
Odsłon: 248
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1343
Polecam.
Odsłon: 248
Składniki
Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulkę i czosnek drobno posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój tak drobno jak to możliwe. Obraną dynię pokrój w kostkę.
W dużej, szerokiej patelni rozgrzej olej/oliwę i podsmaż mięso, rozbijając je drewnianą łyżką. Jeśli się zarumieni, przełóż je na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem, a po ok. 2 minutach wrzuć startą marchewkę i pietruszkę. Po kolejnych 2-3 minutach ponownie przełóż mięso, dodaj pokrojone pomidory, dynię, suszone oregano i paprykę w proszku. Zalej danie winem i przesmażaj kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie zalej wodą lub bulionem, zamknij pokrywę i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
W czasie, gdy gotuje się sos, ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przełóż go na patelnię z sosem, wymieszaj i potrzymaj ok. 5 minut na ogniu, aż smaki się połączą.
Makaron z mięsem i dynią wyłóż na talerze lub do miseczek, udekoruj posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj.