Do góry

Dania główne Przepis na:

makaron z ndują

makaron z ndują

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 2656

Dodano:

Odsłon: 344

Nduja to miękka włoska kiełbasa wędzona i dojrzewająca. Produkowana jest z tłustych części wieprzowiny i dużej ilości peperoncino.

Składniki

  • makaron (użyłam linguine) - 400 g
  • nduja - 100 g
  • krojone pomidory - 400 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • parmezan - 50 g
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
makaron z ndują

Przygotowanie

  1. Z kiełbasy usunąć flak, rozdrobnić widelcem. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut.

  3. Do zeszklonej cebuli dodać nduję, smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać pomidory i gotować przez 10-15 minut, aby sos zgęstniał i trochę się zredukował. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i wrzucić na patelnię wraz z chochlą wody z gotowania. Wszystko dobrze wymieszać.

  5. Makaron podawać posypany parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń