Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pesto bazyliowo - migdałowym

Makaron z pesto bazyliowo - migdałowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1033 Ocena: 28797

Dodano:

Odsłon: 1386

Propozycja na smaczne połączenie kolorowych świderków z aromatycznym i wyrazistym pesto bazyliowo - migdałowym. W daniu dominuje nuta prażonych migdałów, przeplatająca się z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku oraz ostrą nutką włoskiego parmezanu.

Składniki

  • PESTO BAZYLIOWO - MIGDAŁOWE:
  • 2 drzewka bazylii
  • 80 g prażonych migdałów
  • 3 - 4 łyżki tartego parmezanu
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 210 ml oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • pieprz biały
  • sól do smaku
  • + kolorowy makaron (świderki)
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z pesto bazyliowo - migdałowym

Przygotowanie

  1. Prażone migdały miksujemy w rozdrabniaczu lub dokładnie rozbijamy w moździerzu.

  2. Do naczynia dodajemy czosnek, listki bazyliowe (z dwóch drzewek) i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie dopuszczenia do konsystencji jednolitej papki.

  3. Do rozdrobnionej bazylii i czosnku dodajemy starty parmezan, rozdrobnione migdały i dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników. Całość doprawiamy solą, białym pieprzem i dość sporą ilością świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

  4. Makaron świderki gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do niego wcześniej przygotowane pesto i dokładnie mieszamy.

    Po wymieszaniu od razu nakładamy na talerze i podajemy. Makaron możemy dodatkowo posypać startym parmezanem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń