Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron podany z pesto na bazie bazylii z dodatkiem pistacji to znakomity pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. Do zrobienia tego dania możesz sięgnąć po ulubiony rodzaj makaronu, świetnie się sprawdzi również pełnoziarnisty. Pesto znakomicie będzie smakować także podane na kanapkach w postaci smarowidła, wówczas nie dodawaj do niego wody spod gotowania makaronu.
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 2000
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1122
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 1234
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 2000
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1122
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 1234
Składniki
Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Bazylię umyj, osusz i poodrywaj liście z gałązek.
Na rozgrzaną patelnię wsyp orzechy i podprażaj przez chwilę, następnie przesyp do miski i odstaw do przestudzenia.
Makaron wrzuć na osoloną wrzącą wodę, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odcedź, pozostaw ¾ szklanki wody spod gotowania.
W blenderze zmiksuj ze sobą pistacje, liście bazylii, czosnek, starty parmezan i oliwę. Następnie przełóż do dużej miski, wlej wodę spod gotowania makaronu i całość wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Do gotowego pesto przełóż makaron, wszystko dokładnie wymieszaj.
Danie podawaj od razu po przyrządzeniu.