Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z serem po amerykańsku

Makaron z serem po amerykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 653 Ocena: 13023

Dodano:

Odsłon: 684

Zawsze tylko słyszałam o tym daniu i do podstawowego przepisu dodałam warstwę szpinaku i tak z dodatku do obiadu zrobiła się przepyszna zapiekanka.

Składniki

  • makaron kolanka małe 0,5 kg
  • sos serowy:
  • mąka 1 łycha, masło 1 łycha, mleko 2 szklanki,
  • ser, różne rodzaje około 20 dag
  • sól, pieprz gałka muszkatałowa
  • warstwa szpinaku:
  • szpinak 25 dag, oliwa, czosnek 2 ząbki, pieprz, gałka muszkatołowa
  • feta pół opakowania
  • parmezan lub inny ser do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z serem po amerykańsku

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałam.
    Zrobiłam sos serowy:
    W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę , wymieszałam i cienkim strumieniem wlałam mleko.

  2. Dodałam różne sery i je rozpuściłam. Sos zgęstnieje i można dolać mleka Doprawiłam solą, pieprzem i gałką.

  3. Sos wymieszałam z makaronem i to jest podstawowy przepis.

  4. W rondelku podsmażyłam lekko czosnek, dodałam posiekany szpinak, podlałam wodą i uparowałam szpinak pod przykryciem.
    Doprawiłam pieprzem i gałką. Warstwą posypałam pokruszoną fetą. Na to dałam cienką warstwę makaronu.

  5. Na koniec posypałam zapiekankę parmezanem. Zapiekałam 45 minut w 175 stopniach.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 3 dni temu Makaron ze szpinakiem bardzo lubię, a w połączeniu z takim kremowym sosem musi smakować rewelacyjnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 czerwca Super jedzonko i powiem szczerze, że makaron jem dwa razy w roku, ale takie danie zjem na dzień dobry :D Odpowiedzi: 10 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 25 czerwca Ależ serwujesz pyszności,do zrobienia w najbliższym czasie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 25 czerwca znam klasyczna forme, ta jest bardziej urozmaicona i wyglada niezwykle apetycznie Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń