Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z serem po amerykańsku

Makaron z serem po amerykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 771 Ocena: 15919

Dodano:

Odsłon: 1031

Zawsze tylko słyszałam o tym daniu i do podstawowego przepisu dodałam warstwę szpinaku i tak z dodatku do obiadu zrobiła się przepyszna zapiekanka.

Składniki

  • makaron kolanka małe 0,5 kg
  • sos serowy:
  • mąka 1 łycha, masło 1 łycha, mleko 2 szklanki,
  • ser, różne rodzaje około 20 dag
  • sól, pieprz gałka muszkatałowa
  • warstwa szpinaku:
  • szpinak 25 dag, oliwa, czosnek 2 ząbki, pieprz, gałka muszkatołowa
  • feta pół opakowania
  • parmezan lub inny ser do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z serem po amerykańsku

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałam.
    Zrobiłam sos serowy:
    W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę , wymieszałam i cienkim strumieniem wlałam mleko.

  2. Dodałam różne sery i je rozpuściłam. Sos zgęstnieje i można dolać mleka Doprawiłam solą, pieprzem i gałką.

  3. Sos wymieszałam z makaronem i to jest podstawowy przepis.

  4. W rondelku podsmażyłam lekko czosnek, dodałam posiekany szpinak, podlałam wodą i uparowałam szpinak pod przykryciem.
    Doprawiłam pieprzem i gałką. Warstwą posypałam pokruszoną fetą. Na to dałam cienką warstwę makaronu.

  5. Na koniec posypałam zapiekankę parmezanem. Zapiekałam 45 minut w 175 stopniach.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń