Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem cebulowym z pieczarkami i żółtym serem

Makaron z sosem cebulowym z pieczarkami i żółtym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 429

Potrawa z cyklu "tanie gotowanie", kiedy pustka w lodówce i portfelu. Proste danie obiadowe lub kolacyjne: makaron podany z duszoną cebulą z pieczarkami i żółtym serem.

Składniki

  • makaron /nitki lub spagetti/ 25 dag
  • cebula 2 szt średnie
  • pieczarki 4 szt
  • ser żółty starty 2 łyzki
  • masło 1 łyżka
  • bulion warzywny ok.0,75 szklanki
  • keczup 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • słodka mielona papryka do smaku
  • ostra mielona papryka do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku i odsączamy.
    Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę, lekko solimy i smażymy do czasu aż stanie się szklista. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy razem z cebulą do czasu aż warzywa będą miękkie. Pilnując żeby danie się nie przypaliło podlewamy małymi porcjami bulionu. Pod koniec duszenia warzyw dodajemy keczup i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Mieszamy. Dodajemy makaron, ponownie mieszamy, dodajemy starty żółty ser i mieszając podgrzewamy do czasu aż ser się roztopi.
    Danie serwujemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń